Mirta & Lalo

Mirta & Lalo hebben een uitgebreide tangogeschiedenis. Die begon in Argentinië, waar Mirta de tango van haar ouders leerde dansen als meisje van 7 jaar. Haar ouders traden op met tango dansen  in haar geboorteplaats in Tapalque (provincie Buenos Aires) en Mirta ging vaak mee. Ook Lalo leerde dansen toen hij kind was: “Als kind moest je opstaan als het fiesta was en gaan dansen”. Mirta & Lalo hebben elkaar leren kennen tijdens een Salon in Buenos Aires, waar verschillende ritmes, maar ook de tango werden gedanst. Een Salon was in die tijd een elegante plek waar allerlei dansen werden beoefend.

Mirta vertelt: “Mijn droom was altijd om danseres te worden”. Eenmaal in Nederland, samen gevlucht voor de militaire dictatuur in Argentinië in 1977, ging Mirta door met tango dansen. Dit begon als onderdeel van een theatergroep, daar kwam het idee om iets met tango te doen. Lalo was in die tijd vooral politiek actief in alle zaken die betrekking hadden op de schending van mensenrechten in Argentinië.

 


Toen Mirta op een gegeven moment geen danspartner had, werd Lalo gevraagd om met Mirta samen les te nemen. Na verschillende optredens, leerde Mirta om groepslessen te geven, waardoor zij later met andere dansers van Amsterdam de eerste Tangoschool in Nederland stichtte. In 1988 organiseerden zij, samen met o.a. Wouter Brave, een reis om hun tango maestro’s Antonio Todaro en Pepito Avellaneda uit Buenos Aires naar Europa over te laten komen. In1 991 zijn Mirta & Lalo  uit de Tangoschool gestapt en hebben zelf Academia de Tango (AdT) opgericht.

 

Nu hangt de woonkamer van Mirta vol met prachtige foto’s van optredens. Waaronder een met de grootmeester Pugliese ter ere van de opening van het Tropentheater in 1990. Ook heeft Mirta in 2003 een Koninklijke onderscheiding gekregen voor haar vrijwilligerswerk voor de Argentijnse tangocultuur. Door het hele land heeft zij samen met Lalo lessen gegeven daar waar nieuwe  tangoscholen werden geopend.

Zo is Academia de Tango ontstaan, een cultureel centrum waar diverse docenten in verschillende stijlen tangoles geven. Leerlingen kunnen zelf ervaren welke stijl van lesgeven hen het meest aanspreekt. De Argentijnen Geraldin & Ezequiel geven op een andere manier les dan Lydia & Ezequiel, die een moderne dans achtergrond hebben. Behalve de danslessen, is er ook aandacht voor muziek, dj’s en kunst.


Dat is ook waar tango voor staat. Mirta verklaart: “Het is een volksdans die voor iedereen is. Het maakt niet uit of je talent hebt of niet. Wij willen met AdT net als in Buenos Aires een ontspannen Salon creëren. Een sociale omgeving.”

Lees hier het vervolg: "Levende geschiedenis in een huis vol herinneringen"